Email: info@kasteelgetsewoud.nl

Adres
​Habanera 1 - 111
2152 SK Nieuw Vennep

HET METSELWERK(1)


Aan de zuidoostflank van kasteel Getsewoud vormt een slangenmuur de grens van het complex. De holtes aan de zonkant bieden beschutting tegen de wind. Westeneng: “Daar werden vroeger druiven, bessen en abrikozen gekweekt voor de kasteelbewoners. Dat zouden ze hier ook kunnen doen.” Aan de schaduwkant zijn fietsenrekken weg gewerkt. De slangenmuur is opgetrokken uit dezelfde ruige baksteen als de torens.
De stenen zijn niet traditioneel in één kleur en in een vast patroon gemetseld, maar zonder structuur ruig op elkaar gestapeld. Ze staan schuin, verticaal of springen de gevel uit. “Dat benadrukt de massiviteit”, zegt Westeneng. “Het bleek voor de metselaars nog moeilijk om de slag te pakken te krijgen. Ze hadden nooit anders gedaan dan keurig aan de lijn gemetseld. En nu gold: hoe ruiger hoe beter.” De stenen zijn speciaal voor kasteel Getsewoud gebakken. De oranje op lage temperatuur, de rode op hoge, en de zwarte zó heet dat het zand op het oppervlak geëmailleerd is. Omdat de lucht erin weerspiegelt lijken deze zwarte stenen wit. Westeneng: “Ze worden normaal gesproken weggegooid: te heet gebakken en mislukt. Wij hebben ze gebruikt om er een nog bonter geheel van te maken.” Via een brug over het water –ontworpen door Westeneng en Henk Geert Blaak- lopen we terug de wijk in. De brug is breed en bol. Op het hoogste punt bekijken we nog een keer op afstand het complex in zijn geheel. Kolossaal en overweldigend. Westeneng: “En daarom in verschillende stappen opgebouwd. Schaalsprongen, van laag naar steeds hoger en van zwaar in de basis naar
steeds lichter in de top. Het is een eigentijds kasteel geworden, dat ademt ondanks de massiviteit. Omdat er steeds iets anders gebeurt. Terwijl het toch één geheel is.”
(1) Bron: https://www.bronsvoortblaak.nl/wp-content/uploads/BBglossy.pdf

De Bouwers en Bewoners

Oordeel van een van de eerste bewoners:
Wij woonden al in Nieuw Vennep en waren opzoek naar appartementen in de buurt, Kasteel Getsewoud viel direct op. De combinatie van comfort, luxe en privacy vonden wij erg belangrijk, maar we zijn pas echt gezwicht voor het fantastische uitzicht. We worden omringd door water en vrijstaande villa’s met rieten kappen.
Het appartement is heel ander dan ‘gewone’ appartementen. De bouwstijl is uniek! De ruimtes in het appartement zijn economisch ingedeeld, waardoor er vele mogelijkheden voor de inrichting. Het balkon biedt veel privacy. Geen last van inkijk, terwijl het toch heel open is.

Kini Smit & Marcel van de Linden: Verrast door de royale woonkamer.

Kini hoefde niet lang na te denken na het zien van Kasteel Getsewoud: “Op de dag dat we hier gingen rondkijken, vielen we meteen voor het prachtige ontwerp. De stoere uitstraling en de dikke stenen geven het gebouw een extra dimensie. Wat dat betreft is dit echt een fantastisch gebouw. We hadden altijd al in gedachten om ons vrijstaande huis te verkopen en in een appartement te gaan wonen. Ons appartement beschikt over een heel ruime woonkamer, net zoals in ons vorige huis. Inmiddels wonen we hier 18 jaar. Wij zijn als eerste gekomen en hebben alle andere bewoners hartelijk ontvangen. Het contact met de buren is goed. En dat is ook prettig toch?”

Het verhaal achter het Kasteel

Getsewoud

De vinex-locatie bestaat uit zestien deelgebieden die allemaal een eigen stedenbouwkundig ontwerp hebben met verschillende woningtypes. Elk deelgebied ademt daardoor een eigen sfeer. Een strook water vormt de noord zuidas. In het stedenbouwkundig plan lag vast dat op zowel de zuid- als de noordkop van Getsewoud een toren zou komen, ankerpunten die de wijk markeren. Voor die op de noordkop werd Bronsvoort Blaak Architecten uitgenodigd een ontwerp te maken. Het moest een kasteel worden, ook dat lag vast in het stedenbouwkundig plan.

De Noordzijde

We lopen om de slotgracht naar de achterkant van het gebouw. Aan weerszijde van de inkeping dwarrelt één rij ramen naar beneden. Verder is het vooral dicht behalve in de top: grote ramen in de torenkamers bieden uitzicht tot ver in de Haarlemmermeer. En op de tweede verdieping bevindt zich nog één raam. Het is ‘de koninklijke erker’ die letterlijk uit de gevel breekt. Westeneng: “Eigenlijk is de achtergevel niet bedoeld om door naar buiten te kijken. Want hij is gericht op een ander gebied, niet Getsewoud. En toch is hier een koninklijke erker, omdat hij dynamiek brengt in het baksteen. Het uitzicht is een privilege voor alleen de bewoners van de torenkamers, én voor die van dit éne appartement.”

Kasteel Getsewoud 2025

Een gebouw in rustig vaarwater

Het gebouw weerspiegelt de kenmerken die de architect en de bouwers zich hadden voorgesteld namelijk: een modern kasteel.

Kasteel Getsewoud in ontwikkeling 2004

De ontwerpfase